google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Greenspeak / Singing A Different Tune
The pre-fabricated concrete roof drapes over the structure almost like a cloth; this lends an eye-catching appeal to the entire building

Singing A Different Tune

Manasaram Architects have synergised indigenous material and technology to create their new office space called the Bamboo Symphony; an entry for the World Architecture Festival Awards, it teaches by the mere act of existing. By Himali  Kothari

The pre-fabricated concrete roof drapes over the structure almost like a cloth; this lends an eye-catching appeal to the entire building

Creativity, it is often said, is 99% perspiration and 1% inspiration and when you have a working space like the Bamboo Symphony, the inspiration comes easy and the beads of perspiration evaporate even before they are formed. When architect Neelam Manjunath of Manasaram Architects was conceptualising her new office space, the genesis of the core design idea came from unexpected quarters. She shares, “Our ancestors have been using traditional fishing platforms for many centuries; these look haphazard but are in fact based on simple technology with high science. The informal character of the structure representing indigenous technical competence stimulated the concept of my office building.” The nomination of Bamboo Symphony in the prestigious 2011 World Architecture Festival in the mixed use office and small office categories is a validation of the execution of the unique idea.

Storm water run-offs from the roof collect into the rain-water harvest pond at the crux of the conch-like shape of the structure

The office is conch-shaped, one room flowing into another, curving into a gentle spiral that leads down to a pond. Criss-crossed bamboo sticks form one length of the spiral. It may appear that there is no method to the layout of the bamboo framework but it is in fact a precise matrix to ensure that the load is distributed homogenously while the exceptionally high tensile strength of the material used provides it adequate strength and stability. There is no room for any doors or any windows in this design and the spaces created by the network of bamboo sticks bring the surrounding natural landscape indoors. Throwing light on her mode of construction, Neelam says, “Architecture in the West is seen to use a heavy foundation to which a lighter roof is attached, we have topped a light structure of bamboo with a heavy roof!” But, innovation always seems to be accompanied by obstacles and the team at Manasaram had to face a fair share of their own. Neelam says, “The main issue was the testing of the structure before casting the slab. We conducted a live experiment on the spot the traditional way, with old discard-able bamboos before putting in the final elements.”

The high tensile strength of the bamboo along with the precise engineering of the grid formation lends strength and stability to the building

“The structure is our favourite feature, together with the continuity of the lines in the ceiling, walls and floors. This supplies the impression of motion unobtrusively and at all times as opposed to the serene ambience of the office which eases all stress and sets the creative juices flowing,” says Neelam. Add to that the rugged terrain encircling the building, the small flowering bushes dotting the surrounds and the rain-water harvesting pond cocooned in the centre and what you have is the ideal al fresco work-environment. The interior is minimal and understated. The use of wood and bamboo in the furniture and stone walls not only lend a rustic feel but also help in blending the building seamlessly with its surrounds, further blurring the already thin line present between the indoors and the outdoors.

A view of the cool water body nearby, serves to calm frayed nerves whenever required

Environmental sustainability has been intricately integrated into the creation, planning and construction of this space. The few walls that exist have been made out of mud blocks created from the immediate materials found right at the site. Other recycled elements that have been incorporated into the construction include fly-ash, wood, metal scrap and stone. An entire ‘wall’ made of a bamboo frame brings enough daylight into the office; this not only eliminates the use of practically any artificial light during the day but also promotes cross-ventilation. The pond at the core of the structure is an important part of the rainwater harvesting system in place. Special installations have been placed to direct the recycled water towards gardening, cleaning, flushing and other on-site requirements.

Manasaram Architects’ design philosophy focuses on building with local materials and exploring traditional technologies. Neelam says, “We try to add our technological expertise and aesthetic sensibilities to create benchmarks which are both traditional and cutting-edge.” The use of locally available materials like bamboo and drawing inspiration from the structure of a fishermen’s platform aligns Bamboo Symphony with the firm’s design beliefs.

The seamless integration of the outdoors and indoors ensures that the views of the rugged landscape become an intrinsic part of the interior design

With the advent of new material, traditional substances like bamboo and mud have been relegated to the category of ‘poor material’. Projects like Bamboo Symphony endeavour to reverse this trend and replace steel, concrete, glass, etc with a hardy and rapidly renewable material such as the bamboo.

Contact:
Manasaram Architects
Ar. Neelam Manjunath
No 7, Aditigreenscapes,
Survey No. 20, Venkateshpura,
Sampigehalli Road,
Bangalore  560064,
tel:  +91 80 22792658
email: mansarch@gmail.com

 

Share

Check Also

Urban Forests

An Italian project uses a forest for a facade and makes for a highly sustainable …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.