google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Spotlight / A Happy Space Never Fails To Keep Workers At Their Mental Peak
The centre of the office sports a performance stage and ramp surrounded by artificial turf flooring on all four sides

A Happy Space Never Fails To Keep Workers At Their Mental Peak

Eschewing stereotypical office design, Osmosis has created a functional and happy space for ‘Happy’, a new age finance company.

The centre of the office sports a performance stage and ramp surrounded by artificial turf flooring on all four sides

The brief was all of one line stated by the client, “I don’t want to see the typical work desks when I enter – it’s got to be a unique and happy space.” That in essence became the trigger for the design process for Studio Osmosis, a multidisciplinary design practice helmed by Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally.

The result is a clean, pared back workspace with playful details sprinkled throughout, much like the company’s branding.

The layout offers a variety of formal and informal spaces to befitthe client’s vision

It sports a performance stage and ramp with artificial turf flooring on all four sides. This is complimented with a row of ceiling lights right above the ramp that accentuates the whole volume of space. The casual eating island counter, discussion rooms and workstations on the mezzanine open out into this green, vibrant space which is flexible and can be used as a discussion zone or at times to host events. A feature wall at one end of this central area has faux arches that span across its length.

Populated with green elements like the vertical self watering plant walls and other potted plants, this biophilic design brings the outdoors into the work space and helps manage stress levels and mood swings

These arches follow a minimalistic design aesthetic and are a backdrop for interactive and changeable artwork inspired by the ‘Happy’ philosophy.

The exposed concrete column in this space with stepped seating on either sides features doodle graffiti art that was a result of a fun collaboration between the employees and the design studio further emphasising the core. On the other side of the feature wall, the eating area and workstations on the mezzanine open out into the central green, vibrant space.

The exposed concrete column in this space features doodle graffiti art; this was a result of an exciting collaboration between the employees and the design studio

Populated with green elements like the vertical self watering plant walls, areca palms and other potted plants, this biophilic design brings the outdoors into the work space and helps to manage stress levels and mood swings. Additionally, the plants, in varying green hues, keep the interiors from being too clinical and sterile.

The lounge cum break-out area under the mezzanine is a fun and vibrant space that acts
as a pleasant change of scenery and makes for relaxed discussions or even some nice foot massages

The layout offers a variety of formal and informal spaces to befit the client’s vision. A combination of desk options like linear work stations, standing desks, stepped seats and lounge areas constitute what is supposed to be an office.
These spaces are differentiated with the use of colours and patterns. A double height space with an open ceiling concept and bare concrete columns makes the office space utilitarian and functional in nature. To contrast this, accent colours, reflective of the company’s branding are used around the space to highlight certain spaces
and elements.

The conference room which is located between the central area and the executive lounge enjoys a through and through visual all the way to the cityscape. Also the partitions making up the room being transparent, visually connect the two spaces together. It was a conscious decision to not give that window to an executive cabin which could so typically have been done.

The office is located in an urban setting, in a high rise building overlooking the cityscape of Mumbai. This offers options of huge windows and tantalising views. The executive cabins are located such to capitalise on these vistas and to also allow pools of daylight to enter these spaces. The lounge cum break-out area under the mezzanine is a fun and vibrant space that acts as a pleasant change of scenery and makes for relaxed discussions or even some nice foot massages. The alternate entrance lobby and lounge areas, highlighted using patterned tiles could be directly used by the directors and their visitors if the need arose. A pop of color and graphics reflecting the company’s branding makes the space cheerful and inviting.

Text by Mala Bajaj

Contact
web: www.studioosmosis.com

Share

Check Also

The Harbinger of Fresh Design

Maison et Objet Paris announces Franklin Azzi as the designer of the year, signaling an …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.