google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Spotlight / Inside-Outside
Thanks to the glazed exterior, living spaces and bedrooms on the upper levels all benefit from at least two large windows

Inside-Outside

A sleek glass villa that combines transparency with sustainability forging a strong relationship between the interior and the surrounding landscape.

Thanks to the glazed exterior, living spaces and bedrooms on the upper levels all benefit from at least two large windows

Dutch studio Mecanno has designed this three-story glass villa from inside out, creating uninterrupted views to the surrounding nature while providing shelter and intimacy. All these aspects work together to ensure the house’s sense of timelessness. The villa is situated in a green oasis of trees and plants that hide the house from plain view. The harmony between the architecture and nature was a key design determinant, particularly regarding sight lines, materials, colours, and lighting. It even features a sunken level floor submerged beneath the water’s surface which contains a jacuzzi, a games room and a home cinema.

The staircase sews all the rooms together into one interior space

Water plants along the water line alternate with stepping stones that lead to other parts of the garden. On the water side, the villa has an optimal view over the lake. Terraces on two different levels connect the villa to both the land and the water, anchoring the house in nature and giving it a welcoming presence.

Open-plan living offers views of the nature from every corner, giving guests a very real sense of living outside on the lake yet sheltered in the comforts of their home

Glass corner windows in the living room, kitchen and other rooms make the residents feel like they live on the water. Between the house and the adjacent plot, a hilly finger of land with tall trees ensures privacy.

By curving the bridge that connects the villa to the main road, the row of trees remains intact. This further increases the sense of privacy and also blocks disturbing lights from the traffic.

The atrium helps to reduce the house’s dependency on artificial lighting, as it floods the interiors with an abundance of daylight, right through to the sunken basement

Interior elements such as the fireplace and storage cupboards divide the house into different places, creating more intimate and private areas within the large transparent volume. In the heart of the house, a full-height void connects all levels and creates another series of diagonal and vertical sight lines. A pared-back material palette was chosen for the interior, so as not to detract from the views. It includes pale marble, dark wooden flooring, and simple metal handrails and balustrades.

The staircase sews all the rooms together into one interior space. The central atrium brings abundant daylight into the sunken basement and connects the interior to the roof terrace eliminating dependency on artificial lighting. From the roof terrace, one can enjoy panoramic views as if floating quietly over the expanse of the lake.

Text by Neerja Kapadia

Contact
web: www.mecanoo.nl

Share

Check Also

Resin Art

Known for both its experimental nature and ethereal aesthetic, resin is fast gaining attention from …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.