google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Spotlight / Life In A Bitsy Abode
The interior is lined in used shuttering, plywood and all the joinery, including the two staircases and is crafted from plywood offcuts

Life In A Bitsy Abode

With the need for sustainable architecture at its zenith, this UK based architecture firm has left no stone unturned.

The interior is lined in used shuttering, plywood and all the joinery, including the two staircases and is crafted from plywood offcuts

Conceptionalised and constructed by UK based architectural firm Invisible Studio, this tiny timber cabin portrays careful constraint and cleanliness, paring down basic necessities with absolute focus on sustainability and simple beauty of their surroundings.

The firm designed and built this mobile prototype for just £20,000 ($28,105 USD) using a combination of construction waste and locally grown unseasoned timber.

Breaking away from the monotony, this one-of-a-kind structure is located in the woods near Invisible Studio’s workspace and is named “Traile”. The 430-square-foot Trailer project gets its name from the trailer the built structure sits on.

The firm has built this cabin using a combination of construction waste and locally grown unseasoned timber

Essentially, the architects designed the building with the intent to transport it legally on a public highway and added a removable wheeled “bogey” beneath the steel chassis for ease of use. In a way, the structure was conceptionalised as something that could be modified as per the requirement of the user and adapt accordingly.

The studio has used locally found materials for construction. To add on to this, there has been a conscious effort to use recycled materials as well; the results of which are impressive. The project is low-cost, transportable and versatile. This multifunctional structure follows the mimics of Invisible Studio’s previous projects such as Ghost Barn and their own studio space, both of which were built from timber that was sustainably grown and managed on site.

The project is low-cost, transportable and versatile

Corrugated fiberglass and steel clad the building, while high-performance interlocking polycarbonate panels cover the two gabled ends to allow an ample amount of natural light indoors. The interior is lined in used shuttering, plywood and all the joinery, including the two staircases and is crafted from plywood offcuts. Leftover blue rope, sourced from a previous project, is used for the handrails. The doors and insulation were also reclaimed and the roof lights were purchased as factory seconds.

web: www.invisiblestudio.org
www.twitter.com/invisiblstudio

Share

Check Also

Refresh With Maison&Objet

Globally renowned Maison&Objet returns to walk us through its surreal showcase of spectacular talent. eptember …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.