google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Spotlight / Residential Bliss
A Living room with high ceiling spills out into to an open to sky courtyard at the rear side of the property, blurring the boundaries between the inside and outside of the house

Residential Bliss

Approached with a shoe string budget on a small site, Harish Kumar designed a dream-come-true home for a hopeful couple.

A Living room with high ceiling spills out into to an open to sky courtyard at the rear side of the property, blurring the boundaries between the inside and outside of the house

Located on a densely populated residential locality where most of the surrounding buildings share walls, openness and exposure to as much light they could get was key. To enhance this experience Design Intgratus created different volumes inside by playing with the floor planes at different heights. After every miniscule requirement being taken into consideration, the masterpiece, House S, was incepted.

The only elevation facing the road is formed by white coloured horizontal and vertical bands on the edges

The 1800 sq.ft house is divided into three vertical zones; the semi-public, public and private on the ground, first and second floors consequently. The private zone consists of two bedrooms positioned on either ends of the building, divided by central bay of bathrooms inserted between the rooms.

The master bedroom faces the road with a large standout and a children’s bed room is pushed to the rear end. Sky lights in the roof ensure privacy and keep the interiors filled with light all the times, giving the end user flexibility to keep windows closed for privacy.

The materials used in the interiors consisted of strictly neutral tones bringing warmth to the whole pallet

A living room with high ceiling spills out into to an open to sky courtyard at the rear side of the property, blurring the boundaries between the inside and outside of the house. The dining and kitchen are planned on split level besides the living room, forming a single public zone connected visually to the landscape in the courtyard.

Taking advantage of the space created by the split levels, they inserted a foyer, car park below the kitchen and a partially sunk multipurpose room below the living area.

A corner in the bedroom where one can hang out and read or sip their coffee

The house is set back from the edge of the property on three sides, with the rear being the deepest. A service core consisting of the staircase and secondary rooms were positioned on this side, freeing up the external walls for creating punctures. A secondary staircase was introduced in the setbacks connecting the entrance court to the living area. The materials used in the interiors consisted of strictly neutral tones bringing warmth to the whole pallet.

The view of the open to sky courtyard from the dining room

The only elevation facing the road is formed by white coloured horizontal and vertical bands on the edges, with a sizable area of exposed concrete surface having minimal fenestration. All the elements on the external skin are the tied together with steel members and wooden slats creating a simple façade, compared to the very loud and colourful surroundings.

Text by Neerja Kapadia

Contact
email: touch@designintegratus.com
web: www.designintegratus.com

Share

Check Also

Scrap Re-engineered

WorkshopQ crafts lifestyle objects from discarded material that are completely eco-friendly and 100% handmade. Radhika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.