google-site-verification=TD82lz0sXPU5nzs1TWKgEmx2j9dNGWApyodQ7kOelMU
Home / Spotlight / Reaching New Heights
This cantilevered concrete structure, highlights a top level swimming pool and a glass tiled second floor looking down 6,000 feet to the beautiful Copper Canyon cliff

Reaching New Heights

Tall Arquitectos design a one-of-a-kind dining experience with this restaurant that hangs off a cliff.

This cantilevered concrete structure, highlights a top level swimming pool and
a glass tiled second floor looking down 6,000 feet to the beautiful Copper Canyon cliff

Perched atop the Copper Canyon cliff in Mexico, Tall architects have built a restaurant that is based on a rock and completely suspended in the air supported by a matrix of steel beams embedded below. The site over which the restaurant stands is characterized by a rugged, sloped topography of the surrounding canyon, vast skies and the Basaseachic Falls framed in all its glory. Biré Bitori is made with minimal design architectural engineering coupled with the material finishes of Biré Bitori render. This cantilevered concrete structure, highlights a top level swimming pool and a glass tiled second floor looking down 6,000 feet to the beautiful Copper Canyon cliff.

The restaurant is designed and conceptualized by Tall Arquitectos, a young architecture studio based in Mexico and integrated by principal architects Lázaro Gutiérrez Cortina Sainz, Leonardo Montero Tello and Sebastián Gutiérrez Cortina Sainz.

The restaurant is based on a rock and completely suspended in the air supported by a matrix of steel beams embedded below

The firm strives to respond to the needs of their customers and users, the city, the environment, programs and budgets by creating a unique personality in a creative, clear and effective way inorder to achieve the desired impact. The design constitutes two segments: the first floor is a restaurant with glass floor and big windows where guests have a view of the Canyon, which may not only suit the design architect in terms of reducing weight but also allows a stunning view of the deep heights of approximately 6,000 feet that lies beneath the restaurant.

The second floor is the rooftop, where guests are open to take panoramic photos with the famous Basaseachic Falls in the background. The firm emphasizes on looking at architecture in a complementary way; giving equal importance to the spiritual and emotional values of the character of each space. In entirety, the design is kept minimal and simple; allowing it to seamlessly blend in with its context.

All things aside, another unique feature about the restaurant is that it can be reached by climbing a mountain. This restaurant is every adrenaline junkies’ dream come true!

Text by Vandana Krishnan

Contact
web: www.tallarquitectos.com

Share

Check Also

The Harbinger of Fresh Design

Maison et Objet Paris announces Franklin Azzi as the designer of the year, signaling an …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.